Missie
Plezierig samen leren
Visie
Wij proberen op school een optimaal ontwikkelingsklimaat te creëren. Een klimaat waarin kinderen zich veilig voelen, zich met al hun specifieke kenmerken gerespecteerd en geaccepteerd weten. Daarnaast proberen we hun natuurlijke motivatie om te ontdekken en te leren te stimuleren door met de leerstof in te spelen op en aan te sluiten bij datgene wat kinderen interesseert en bezighoudt.
Schoolklimaat
Kinderen en ouders moeten zich welkom voelen in onze school, die open en toegankelijk voor iedereen is. Waar je je verhaal kwijt kunt en je mag zijn wie je bent. Waar leerkrachten werken die oog hebben voor ieder kind, hen een warm hart toedragen. Waar op een positieve manier met elkaar wordt om gegaan. We ons vooral richten op de dingen die goed gaan en samen ervoor zorgen dat zaken die wat minder gaan worden verbeterd. Leerkrachten die ervoor zorgen dat je in een prettige sfeer en omgeving nieuwe dingen leert. Wanneer je goed in je vel zit en je prettig voelt, kom je sneller tot ontwikkeling.
Samen met je klasgenoten, maar ook met de kinderen die in een andere groep zitten. Met zijn allen zijn we verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op school en iedereen levert hieraan een actieve bijdrage. Een school waar je met plezier naar toe gaat en huppelend ’s ochtends de school binnenkomt. Waar je zorgeloos acht jaar van je leven van half negen tot half drie kunt doorbrengen en dan met een rijk gevulde rugzak naar het voortgezet onderwijs kunt gaan. Een rugzak die gevuld is met kennis, vaardigheden en mooie herinneringen, die meeneemt voor de rest van je leven.
De Hasselbraam ontleent zijn naam aan een ‘tover’struik de Hasselbraam uit het boek van Annie M.G Schmidt “Pluk van de Petteflat. De Hasselbraamstruik heeft bramen als vruchten en deze bramen zorgen ervoor dat je zorgeloos door het leven kunt. Dat je je gelukkig, vrolijk en blij voelt. Een voorwaarde om te kunnen leren. Deze BRAMEN hebben wij als onze kernwaarden vastgelegd, om ervoor te zorgen dat onze visie niet alleen maar mooie woorden op papier blijven.
Kernwaarden BRAMEN
Betrokkenheid
Betrokkenheid is een voorwaarde om te komen tot ontwikkeling. We kennen betrokkenheid op verschillende niveaus. Betrokkenheid bij de ander ( relatie), betrokkenheid bij het werk (het leren), betrokkenheid bij het grotere geheel (schoolorganisatie). Door betrokkenheid creëren we een saamhorigheidsgevoel en zijn we in staat (samen met de ander) mooie prestaties te bewerkstelligen.
Dit bereiken we door:
- met alle kinderen, leerkrachten en ouders samen te werken aan een positief schoolklimaat, waarin ieder gerespecteerd wordt en zich veilig voelt.
- structurele activiteiten met kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen, klas doorbrekende activiteiten.
- gebruik te maken van moderne methoden en materialen.
- op de hoogte te blijven van moderne ontwikkelingen en inzichten.
- het volgen van zowel gezamenlijke scholing als individuele scholing van het team/ teamleden.
- 1 keer per maand te vergaderen met de Leerlingenraad, Klankbordgroep, Medezeggenschapsraad en Ouder Vereniging
- informatie te verspreiden via mail/groepsapp en de nieuwsbrief.
- minimaal drie keer per jaar (rapport)gesprekken/dialoog en gouden wekengesprekken te voeren.
- schoolbrede projecten en thema’s (klas doorbrekend).
- inloop, ouders mogen hun kinderen ’s ochtends in de groep brengen .
- direct feedback te geven op het werk van de kinderen en de leerkrachten.
- ruimte te creëren en geven voor eigen initiatief.
- groeps- en individuele doelen te stellen.
- Inzet moderne media
Resultaten
Uiteraard zijn resultaten belangrijk. Binnen iedereen zijn eigen mogelijkheden zorgen we middels goed onderwijs ervoor dat kinderen goede resultaten bereiken. Niet alleen op cognitief gebied maar ook op sociaal emotioneel gebied.
Dit bereiken we door:
- opbrengstgericht te werken
- schooleigen doelen te stellen gerelateerd aan onze leerling populatie.
- effectieve instructie (IGDI) geven.
- te zorgen voor een ononderbroken ontwikkelingslijn
- het cognitieve niveau – indien nodig een eigen leerlijn met hoger of lager niveau aan te passen aan de onderwijsbehoefte van het kind.
- inzet van digitale middelen.
- kinderen hun eigen doelen en groepsdoelen te laten stellen.
Aandacht
Het is voor iedereen van belang dat je gezien wordt. Dat je belangrijk bent en er toe doet. We hebben aandacht voor iedereen binnen de school. Voor de kinderen, ouders, maar ook voor het team en voor elkaar. Door aandacht groei je en is belangrijk voor je totale ontwikkeling.
Dit bereiken we door:
- goed naar elkaar luisteren.
- elkaar leren te kennen (Gouden weken).
- duidelijke afspraken en verwachtingen.
- heldere communicatie in woord en schrift.
- oprechte interesse in de ander.
Motivatie
Je kunt nog zoveel talenten hebben, zonder motivatie kom je nergens. Motivatie is je persoonlijke drijfveer om te groeien en in ontwikkeling te komen en te blijven.
Dit bereiken we door:
- gebruik te maken van moderne methoden en materialen.
- ondersteunende materialen in het lokaal en schoolgebouw.
- positieve feedback te geven.
- haalbare kind eigen doelen te stellen.
- het stimuleren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
- gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.
- in te spelen op talenten van kinderen.
- groeps doorbrekend te werken.
- Gebruik te maken van nieuwe media
Eigenaarschap
Het verantwoordelijk voelen en zijn voor je eigen ontwikkeling maakt dat je dingen sneller leert en tot je neemt. Het vergroot je gevoel van welbevinden. En heeft een positief effect op de ontwikkeling.
Dit bereiken we door:
- het werktempo aan te passen aan de onderwijsbehoefte van het kind.
- in te spelen op talenten en interesses van het kind en de groep.
- dagelijkse gewoontevorming en zelfredzaamheid
- gerichte keuze van de bezigheden – inhoud
- het stellen van kind eigen doelen
- het plannen van taken en doelen in samenspraak met het kind.
- samen oplossen van problemen
Normen en waarden
De omgeving waarin je een groot gedeelte van de dag doorbrengt moet aanvoelen als een warm bad. Plezierig en prettige sfeer, waar iedereen met elkaar op respectvolle wijze omgaat. Waar we vooral positieve bewoordingen gebruiken, letten op ons taalgebruik en zorgen dat deze niet voor de ander beledigend dan wel aanstootgevend is. We elkaar op een constructieve en positieve manier feedback geven en kunnen aanspreken. Waar ruimte is voor ieders mening maar wel met respect voor een elkaars (andere) mening.
Dit bereiken we door:
- met alle kinderen, leerkrachten en ouders samen te werken aan een positief schoolklimaat, waarin ieder gerespecteerd wordt en zich veilig voelt.
- te zorgen voor het milieu en de natuur.
- gericht te werken aan het bevorderen van gezond gedrag met aandacht voor hygiëne, beweging en goede voeding.
- in alle groepen te werken met KiVa
- actief burgerschap
Bovenstaande kernwaarden zijn duidelijk zichtbaar in de school en vormen het fundament voor ons onderwijs.